Szociális Munka

Szociális Munka

Hajléktalanság

Mi a véleményed a hajléktalanokról?

2017. július 15. - Krisztina Kincses

Tehetünk valamit mi is (NEM hajléktalanok, és nem szociális munkások) embertársaink életének élhetőbbé tételéért? 

A hajléktalanná válás okai meglehetősen stabilnak tűnnek. Ez elsősorban azért van így, mert folyamatosan a strukturális okok- a lakhatás és a foglalkoztatás- játsszák a legfontosabb szerepet.

A közvetlen kiváltó okokat tekintve a következőket látjuk:

- Az esetek mintegy kétharmad részében kapcsolati konfliktusok állnak a háttérben.

- Az intézményekből való kikerülés az utóbbi egy két évben 10-15 százalékban oka a hajléktalanná válásnak.

- Növekedni látszik  a gazdasági  okokból bekövetkező hajléktalanság aránya.

Különböző vizsgálatok adatai szerint az emberek nem közvetlenül a hajléktalanná válást követően keresik fel a hajléktalanszállásokat, hanem később.

A hajléktalan emberek legjellemzőbb, legnépesebb csoportjai a következőképpen határozhatók meg:

- Állami nevelés megszűnése vagy családi konfliktus, ritkábban börtönből szabadulás miatt utcára kerültek csoportja, amely zömmel hátrányos helyzetű, főleg alacsony iskolai végzettségű fiatalokból áll.

- A lassan lecsúszók csoportja, amely korábban hagyományosan iskolázatlan, szegény, főleg mezőgazdaságból, illetve vidéken élő  családok jellemzően ipari szakképzettséget szerző leszármazottjaikból áll, akik számára részben mentálisan jelent túlzott terheket a nagy ugrás, részben pedig az egzisztenciális gondok megoldásához, elviseléséhez hiányzott a stabil kulturális, illetve családi háttér.

- A rossz mentális állapotúak csoportja, akik pszichiátriai, elmeszociális, szociális otthonból, kórházból kerülnek ki vagy értelmi fogyatékosok.

- A hosszú ideje hajléktalanok csoportja, akik közel tíz éve vagy annál is régebben élnek hajlék nélkül, akik jellemzően legalább középkorúak és alacsony iskolai végzettségűek.

Szociális munkásként és oktatóként sokat foglalkoztam ezzel a témával, szeretném tovább fejleszteni ismereteim ezért szükségem van minden véleményre minden korosztályból, minden társadalmi szférából. Kérlek benneteteket segítsétek munkámat véleményeitekkel. A téma további részletei megtalálhatóak honlapomon: http://vasgabi.hu vagy facebook oldalamon: https://www.facebook.com/vasgabi.hu

forrás: vasgabi.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szocialis-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr1912665911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztina Kincses 2017.07.18. 06:58:52

Tehetünk valamit mi is kérdésre a válasz egyértelműen IGEN.
süti beállítások módosítása