Szociális Munka

Szociális Munka

Öngyilkosság fogalma, meghatározása

2017. július 18. - Krisztina Kincses

Öngyilkosságot követ el az az ember, aki életének saját maga vet véget.

Az öngyilkossághoz három kritérium tartozik:

  1. a meghalás tudatos szándéka
  2. egy módszer képzete, amely módszer alkalmas az élet kioltására
  3. e módszer cselekvéssémájának megvalósítása

Öngyilkossági kísérletről beszélünk, ha valaki a meghalás, az öngyilkosság szándékával károsítja saját szervezetét, de ennek következtében nem hal meg.

Az öngyilkosság három meghatározó jegyéből következik, hogy a kísérlet négy körülmény ~ vagy ezek kombinációja ~ miatt lehet sikertelen:

1.a meghalás szándéka nem elég erős vagy nem egyértelmű

2.az öngyilkosság módszere nem , vagy nem elégé hatékony

3. az öngyilkossági cselekedet hibás vagy inadekvát

4. a halál bekövetkezése előtt külső segítség ~ amelyet többnyire orvosi beavatkozás is kísér vagy követ ~ a szervezet károsodását megakadályozza, megállítja, vagy megszünteti.

Stendel volt az aki szerint az öngyilkosságot sikerrel végrehajtók és a kísérletet tevők két különböző csoportot alkotnak, a kísérletesek többsége nem akar öngyilkos lenni, csupán öngyilkossági gesztust hajt végre valamilyen interperszonális, egzisztenciális cél érdekében.

Stengel az öngyilkossági kísérlet e formáját paraszuicidiumnak nevezte.

Az öngyilkossági kísérletek minősítésével olyan módon is baj van, hogy ezeknek a nagy hányada nem kerül bele a hivatalos statisztikába.

Az öngyilkosságot megkísérlő gyakran maga is aktívan közreműködik, miután magához tért és hozzátartozóival beszélt, hogy esetét balesetnek véletlennek tartsák.

Egyedül az öngyilkosság-kutatás legfontosabb nemzetközi központjának számító LOS ANGELES-I SUICIDE PREVENTION CENTER alkották meg a jelenség tipológiáját is. Shneidman a halálhoz való viszonyulás szerint tipizál.

Shneidman tipológiájának négy alapkategóriája van:

1. szándékos;

2. félig szándékos;

3. akaratlan;

4. szándékellenes öngyilkossági viselkedésről beszél

forrás: vasgabi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szocialis-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr2312671907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása