Szociális Munka

Szociális Munka

Öngyilkosság vizsgálata mint jelenség napjainkban

2017. július 18. - Krisztina Kincses

Szakdolgozatom témája az öngyilkossággal kapcsolatos nézetek, a szociális munkás szerepe az öngyilkosságok megelőzésében és az egészségügyben a prevenció és a rehabilitáció kapcsán.

Témaválasztásomban meghatározóak voltak a mindennapi életben szerzett tapasztalataim, melyek közvetlenül a munkámmal függnek össze.

Munkámban egyaránt jelen van a siker és a nehezen feldolgozható kudarc élménye is. Az előbbi bátorít, az utóbbi megerősít abban, hogy a témával elmélyültebben foglalkozzak.

Fő irányvonal, hogy hogyan látják az egészségügyi dolgozók a szociális munkás szerepének fontosságát, fontosnak és elképzelhetőnek tartják-e a közös és párhuzamos munkát az öngyilkosságok megelőzése vagy a magas arányszámok csökkentése érdekében? Kell-e a szociális munkás az egészségügyi dolgozók mellett és látnak-e esélyt a prevencióra?

Mik a tapasztalatok az öngyilkosságok során?

A szakdolgozat témaválasztása abból az okból esett az öngyilkosság és az öngyilkossági kísérletek tanulmányozására, hogy egy képet kapjunk arról milyen jelentősséggel bír a szociális munkás az öngyilkosság megelőzésében, hogy rávilágítsunk arra mire kell és kellene odafigyelünk és, hogy hogyan érvényesül és érvényesülne még hatékonyabban a szociális munka az egészségüggyel párhuzamosan illetve egymást segítve.

A szakdolgozat két nagy részből tevődik össze. Egyik, ilyen nagyobb rész az irodalom feldolgozás, ahol pontos képet kaphatunk arról, hogy mi is az az öngyilkosság, hogyan jelenik meg a különböző társadalmakban, és miként vélekednek különböző emberek, tudósok, orvosok, pszichiáterek stb. erről a kérdésről. A második nagy fejezet a saját kutatáson alapuló kérdőíves felmérés és interjúk feldolgozásából álló rész, amelyben közvetlen betekintést nyerünk a jelenlegi helyzetbe. Itt találkozunk közvetlenül a napjainkban, Bács-Kiskun megyében, ezen belül is Kecskeméten dolgozó egészségügyi és szociális szakemberek véleményével, tapasztalataival és terveivel, meglátásaival. Ennek a résznek nagyon fontos jelentősége az, hogy az irodalomból megismert jelenségeket össze tudjuk vetni a mai nézetekkel, tapasztalatokkal és mint végül kiderül szinte minden megtalálható a gyakorlatban is. Egy nagyon fontos észrevétel még, ami ugyancsak itt lel napvilágra, hogy nagyon nagy az érdeklődés a szociális munka iránt ebben az esetben, és bár még az egészségügyi dolgozók nem igazán látják tisztán a lehetséges közös munka végeredményét, abban azért mindannyian egyetértettek, hogy nagyon nagy szükség van a szociális munkára ezen a területen. Igaz több esetben elhangzott az is, hogy a gördülékeny közös munka megteremtéséhez némi szemléletváltásra is szükség lenne a társadalomban.

forrás: vasgabi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szocialis-munka.blog.hu/api/trackback/id/tr8412671269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása